Το Μοναστήρι
Στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού, 50 χιλιόμετρα από τη πόλη της Ρόδου, με κατεύθυνση προς την ιστορική Λίνδο και στο χωριό Λάρδος, κρυμμένο μέσα στο άλλοτε καταπράσινο δάσος, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Υψενής ή Γυψενής.

Δυο είναι οι πιθανές εκδοχές για τα προσωνύμια της Παναγίας Υψενής ,από το ύψος στο οποίο είναι χτισμένη η Μονή, εξού και ο λαϊκός στίχος "Ω Παναγιά μου Υψενή, που 'σαι στα Ψηλώματα" ή "Γυψενή" , από τα στρώματα Γύψου που βρίσκονται γύρω από την περιοχή.


H χρονολογία κτίσης της Μονής, σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στην είσοδο του Ιερού Ναού τοποθετείται γύρω στα 1855 και κτήτορας της ήταν ο Όσιος Μελέτιος. 
Σήμερα στη μονή εγκαταβιώνουν 20 μοναχές υπό την πνευματική καθοδήγηση της νέας καθηγουμένης της Μονής, Μαριάμ Μοναχής. Πρώτη ηγουμένη της Ιεράς Μονής, διετέλεσε η μοναχή Ευγενία και θεμελιωτής της αδελφότητας υπήρξε ο νυν Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας, κ. Αμφιλόχιος Τσούκος. Μερικά από τα διακονήματα των μοναζουσών είναι η αγιογραφία, το ράψιμο, η καλλιέργεια της γης (αμπέλια, ελαιόδεντρα, ξυνόδεντρα) και η κατασκευή εικόνων σε φυσικό ξύλο. 

Ένα μοναστήρι με τη δική του ιστορία και διαδρομή στολίζει το νησί της Ρόδου και χαρίζει τη γαλήνη σε όλους τους επισκέπτες και προσκυνητές της Μονής.

Το μοναστήρι πανηγυρίζει στις 22 και 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας, όπου συρρέει πλήθος κόσμου και στις 12 Φεβρουαρίου οπότε και τιμάται η μνήμη του Οσίου Μελετίου.Αναζήτηση