Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Εκοιμήθη ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Παύλος

Σήμερα, την 15 Νοεμβρίου 2009 στις 10.45 πμ, κατά την ανακοίνωση της Στρατιωτικής ΙατρικήςΑκαδημίας στο Βελιγράδι, αφού μετέλαβε τα Άχραντα Μυστήρια του Κυρίου, εκοιμοίθει εν Κυρίω ο Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου-Κάρλοβατς, και Πατριάρχης Σερβίας -Παύλος.

sp2

Ο Πατριάρχης Σερβιάς, Κ. Παύλος

Ο Μακαριστός Πατριάρχης Παύλος είχε γεννηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 1914 στο χωριό Κούτσαντσι της Σλαβονίας (σήμερα ανήκει στην Κροατία). Έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πήγε ξανά στο Βελιγράδι, ως πρόσφυγας καιεργάστηκε σε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει.
Το 1948 εκάρη μοναχός και μέχρι το 1955 ανήκε στη Μονή Ράτσια. Το 1954 χειροτονήθηκε ιερομόναχος και το 1957 χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης. Από το 1955 έως το 1957 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, εξελέγη Επίσκοπος Ράσκας και Πρίζρεν, στο Κόσοβο.
Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Κάρλοβτσι και Πατριάρχης Σερβίας την 1η Δεκεμβρίου 1990 με τον αποστολικό τρόπο, δηλαδή με κλήρωση από εκλεγέν τριπρόσωπο.
Ο ΤΡΟΠΟΣ εκλογής του στον Πατριαρχικό Θρόνο της Σερβίας, είναι ίσως μοναδικός, αφού ο ίδιος ήταν ο μοναδικός από τους Μητροπολίτες που δεν επιθυμούσε να εκλεγεί Πατριάρχης. Συνήλθε η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας και οι εκλέκτορες Επίσκοποι έπρεπε να «σταύρωναν» τρεις υποψηφίους, για να συμπληρωθεί το τριπρόσωπο, δηλαδή οι τρεις υποψήφιοι.
Προϋπόθεση ήταν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 13 ψήφους για να εκλεγούν. Στον πρώτο γύρο εξελέγησαν μόνο δύο. Ο Επίσκοπος Παύλος πήρε 11 ψήφους και παρέμεινε εκτός. Επαναλήφθηκαν οι ψηφοφορίες και μόνο στον 9ον γύρο εξελέγη με 20 ψήφους και έτσι μπήκε στην τριάδα των υποψηφίων. Ακολούθησε η τελική φάση της εκλογής, δηλαδή η κλήρωση, πρακτική η οποία ακολουθούσαν και Απόστολοι.
Και ο κλήρος έπεσε στον Αρχιεπίσκοπο Πεκίου Παύλο. Μετά την εκλογή, ο Πατριάρχης Παύλος απευθυνόμενος στην Ιερά Σύνοδο είπε: «Αι δυνάμεις μου είναι μικραί και σεις το γνωρίζετε. Εγώ εις αυτάς δεν ελπίζω. Ελπίζω εις την βοήθειάν σας και εις την βοήθειαν του Θεού, με την οποίαν Εκείνος μέχρι σήμερον με υπεστήριζεν. Ας είναι προς δόξαν Θεού και προς όφελος της Εκκλησίας του και του δοκιμασμένου λάου μας εις αυτούς τους δύσκολους καιρούς». Την ημέρα της ενθρόνισής του, ανέφερε: Ανερχόμενος ως 44ος Πατριάρχης Σερβίας εις τον θρόνο του Αγίου Σάββα, δεν έχω κανένα δικό μου πρόγραμμα διά το πατριαρχικό έργον. Το πρόγραμμά μου είναι το Ευαγγέλιον του Χριστού, η καλή αύτη αγγελία περί του Θεού ημών και της Βασιλείας Του εντός ημών εφ΄ όσον με την πίστιν και την αγάπην Τον δεχθούμεν».
(Τα Βιογραφικά στοιχεία είναι από την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ» 20/09/2009)

περισσότερο

Wikipedia: Πατριάρχης Βελιγραδίου Παύλος

Η Σερβία Θρηνεί -Φωτογραφίες από το BBC

Ράδιο-Τηλεόραση Σερβίας -Google μετάφραση

Αιωνία η Μνήμη -Вјечнаја памјат




Πατριάρχηγς Παύλος στους δρόμους Βελιγραδίου

Στούς δρόμους του Βελιγραδίου, χωρίς συνοδεία, και όταν όδηγος ταξί προσφέρθηκε να τον πάρει αρνήθηκε

ο Πατριάρχης Παύλος στο Λεωφορείο

Ποιός άλλος Πατριάρχης Εκκλησίας ταξιδεύει στα ΜΜΜ με το απλό κόσμο σε λεωφορείο;

Κατά τους λόγους του Σέρβου ποιητού Μ. Μπέτσκοβιτς δια τον αοίδιμον Πατριάρχην:

«Κανείς εις την θορυβωδεστάτην εποχήν μας δεν ωμίλει τόσον χαμηλοφώνως και κανείς δεν ηκούετο μακρύτερα. Κανείς δεν ωμίλει ολιγώτερον και η ομιλία του να έλεγε περισσότερα. Κανείς εις την τόσον εθελοτυφλούσαν εποχήν μας δεν αντίκρυζε την αλήθειαν με περισσοτέραν αταραξίαν».

Διαβάστε ακόμα
Να ένας άγιος περπατά στην γη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση