Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Επιτάφιος της Παναγίας


Όταν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί μιλούμε για «Επιτάφιο» και «Εγκώμια», αμέσως ο νους μας πηγαίνει συνήθως στη Μεγάλη Παρασκευή, όπου το πλήθος των πιστών έρχεται να προσκυνήσει μέσα στο ανθοστόλιστο κουβούκλιο το εικονιζόμενο Σώμα του Χριστού. Υπάρχει όμως και σε πολλά μέρη η ευλαβής συνήθεια να στολίζουν ανάλογο επιτάφιο με άνθη την παραμονή του Δεκαπενταυγούστου, τιμώντας το πάνσεπτο πρόσωπο της Αειπαρθένου Μαρίας, της ολοένα μεθισταμένης στον Ουρανό, πλάι στον Υιό Της, επισημαίνοντας την ξεχωριστή θέση, την οποία κατέχει Εκείνη ενώπιον του Θεού, αλλά και στην καρδιά όλων των ανθρωπίνων γενεών.

Η εξέχουσα θέση που κατέχει η Κυρία Θεοτόκος στη ζωή των ορθοδόξων αναδύεται από την ίδια την προσωπικότητα της και το ρόλο της στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας. Η ευσέβεια του λαού του Θεού ύμνησε τις αρετές και την αγιότητα της αποδίδοντας σ’ αυτήν επίθετα και χαρακτηρισμούς πού απεικονίζουν τις εσωτερικές της ποιότητες. Ή μορφή της κυριαρχεί στις ψυχές των πιστών ως Μητέρα, συμπαραστάτης και βοηθός στον πνευματικό, αλλά και στον καθημερινό τους αγώνα. Ας την παρακαλούμε να ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ για μας, ώστε να μας σώσει ο ΧΡΙΣΤΟΣ.

Με αισθήματα βαθιάς τιμής και αγάπης συγκεντρώθηκαν στην Ιερά Μονή οι πιστοί να ψάλλουν ευλαβικά μαζί με τις μοναχές τα Εγκώμια της Παναγίας, παρακαλώντας Την να λυτρώσει τον κόσμο από κάθε συμφορά και να πρεσβεύει στον Σωτήρα και Λυτρωτή Υιόν της και Θεό μας να λάβουν όλοι οι άνθρωποι την Βασιλεία των Ουρανών.

Στην συνέχεια πλήθος προσκυνητών ακολούθησε το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου της Παναγίας στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γάνου και Χώρας κ.κ. Αμφιλοχίου, κληρικών και μοναχών της Ιεράς Μονής Θαρρίου και της Ιεράς Μονής Αρταμίτου.

Έπεται η Πανήγυρις του Μοναστηριού στα εννιάμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση